Geluidsisolatie voor een stil vaarseizoen
Veel van onze klanten gebruiken het voorjaar om de boot, jacht of sloep te onderhouden en weer klaar te maken voor een nieuw vaarseizoen. Dit is ook vaak een mooie gelegenheid om de machinekamer of motoromkasting te voorzien van nieuwe of betere geluidsisolatie of geluidsabsorberende platen. Dit wordt meestal gedaan omdat het oude materiaal zijn beste tijd heeft gehad of beschadigd is.
Oude absorptieplaten en geluidsisolatie vervangen voor nieuw én beter
In het verleden werd er vaak noppenschuim toegepast in de motorruimte omdat er weinig keuze was. Ons advies is om géén noppenschuim te gebruiken voor het isoleren van een boot, jacht of sloep. Dit product heeft namelijk geen beschermende toplaag waardoor olie, vocht en vuil in het schuim kan dringen. Dit verkort de levensduur van een materiaal en geeft uiteindelijk een vies aangezicht, tegenwoordig zijn er veel betere absorptieplaten beschikbaar. In een droge en schone omgeving is noppenschuim overigens een prima product.
Wij adviseren voor het isoleren van motorgeluid in een boot vlakke absorptieplaten met een beschermende toplaag en voldoende hittebestendigheid. Geluidsabsorberende platen zijn beschikbaar met twee verschillende toplagen, een PU folie en een GW (glasdoekweefsel) toplaag. De absorptieplaten met een PU toplaag kunnen worden toegepast bij een omgevingstemperatuur tot 80 á 90°C. Absorptieplaten met een GW toplaag hebben een hittebestendigheid tot maximaal 150°C. Hittebestendigheid verschilt per product, u vindt ze verderop in deze tekst.
Wat is de beste geluidsabsorptie en isolatie tegen motorgeluid?
De meest gestelde vraag die wij krijgen over het isoleren van motorgeluid in boot is:
Welk geluidsabsorberende platen zijn het best voor mijn boot? Het antwoord is simpel, de dikste met voldoende hittebestendigheid. Heeft u weinig ruimte tussen de geluidsisolatie, of geluidsabsorberende platen, dan kiest u voor een product met een zo'n hoog mogelijke hittebestendigheid en binnen dit type de dikste variant. Als het vaartuig een ruime machinekamer heeft dan is hitte van motoren of uitlaat meestal geen probleem.
Geluidsabsorberende platen:
- Merfocell PU
Absorptieschuim voorzien van een olie, vuil- en vochtdichte toplaag. Bestand tegen temperaturen tot +80 °C. - Acusticab
Absorptieschuim voorzien van een olie, vuil- en vochtdichte toplaag. Bestand tegen temperaturen tot +80 °C. - Merfocell GW
Absorptieschuim voorzien van een glasdoekweefsel toplaag. Bestand tegen temperaturen tot +110 °C. - Flamex GW
Absorptieschuim voorzien van een glasdoekweefsel toplaag. Bestand tegen temperaturen tot +150 °C. Alleen op een vlakke ondergrond toe te passen. - Merfocom
Luxe combinatieplaat met een Isomat kern en geluidsabsorptie. Glasdoekweefsel toplaag bestand tegen temperaturen tot +110 °C.
Afwerking voor absorptieplaten
- Acustitape
Afwerktape gemaakt van een zelfklevende PU-film. Geschikt voor het afplakken van Acusticab, Flamex PU en Merfocell PU. Bestand tot 80 °C. - Flamex GW tape
Afwerktape met een glasdoekweefsel toplaag. Geschikt voor Flamex GW. Bestand tot 60 °C.
Motorgeluid isoleren
Motorgeluid isoleren kunt u ook doen met een combinatie van isolatieplaten, of massaplaten, en absorptiematerialen. U begint dan met wanden, luiken of een motorkasting (motorkist) te voorzien van isolatieplaten, zware massaplaten zoals Isomat TS. Dit is vooral aan te raden bij veel en laagfrequent motorgeluid. De Isomat platen worden bevestigd aan de ondergrond met Contactlijm en wanneer mogelijk met schroeven met een platte kop op de hoeken. Vervolgens kunt u geluidsabsorberende platen over de Isomat aanbrengen.
Heeft u nog geen omkasting of motorkist over de motor, maar is hier wel plaats voor, dan is dit een aanrader. Voor het maken van een motoromkasting of motorkist kunt u Merfoplex gebruiken of een dikke hout plaat geïsoleerd met Isomat TS, massa = isolatie. Ook Merfocom kan als isolatie een uitkomst bieden, een combinatieplaat die zowel geluid isoleert als absorbeert.
Geluidsisolerende producten
- Isomat TS
Zware kunststof isolatieplaat en massaplaat. - Merfocom
Luxe combinatieplaat voor zowel geluidsisolatie en geluidsabsorptie. - Merfoplex
Zware akoestische sandwichpanelen.
Schroefgeluid isoleren
De schroef, en vooral de boegschroef, kunnen voor meer geluidsoverlast zorgen in het hele vaartuig dan u zou denken. Trillingen van zowel de motor(en) als de schroeven reizen gemakkelijk door het casco (scheepshuid). Door de sandwich-ontdreuning methode toe te passen wordt dit probleem sterk vermindert. Deze vorm van isoleren (ontdreunen) wordt toegepast voor het verminderen van o.a. cavitatie en boegschroefgeluid. Door tenminste één vierkante meter rondom de schroef, aandrijf- schroefas, boegschroef of de motor(en) sandwich-ontdreuning aan te brengen kunt u het geluidsprobleem enorm verminderen.
Isolatie- en ontdreuningsproducten
- Vibradamp A90P
Tweecomponenten pasta voor het ontdreunen van staal en polyester. Gebruikt in combinatie met Zincor staalplaatjes. - Isomat TS
Kunststof isolatieplaat met hoge densiteit voor het isoleren van lichte polyester wanden, luiken en scheepshuid.
Buitenboordmotor isoleren
Voor het isoleren van de buitenboordmotor kunt u deze pagina doornemen "Buitenboordmotor isoleren". Hangt de buitenboordmotor in een bun, bezoek dan de pagina "Geluidsisolatie voor de bun".
Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Kijkt u dan eens op onze boot & jachtpagina. Wilt u een productmonster ontvangen, vult u dan het contactformulier in.