Een geluidsisolerende behuizing voor een apparaat maken
Op deze pagina vindt u het stappenplan voor het maken van een geluidsisolerende behuizing, of omkasting, voor een apparaat of machine. Met een geluidsisolerende behuizing kunnen apparaten en machines, zoals een aggregaat, compressor of zwembadpomp, worden geïsoleerd. Gebruik dit stappenplan niet voor het isoleren van een buitenunit van een warmtepomp of airconditioning. Voor deze oplossing kunt u terecht op de tipspagina "Geluidsoverlast warmtepomp verminderen".
Wat heb ik nodig voor het maken van een geluidsisolerende behuizing?
Om een geluidsisolerende behuizing of omkasting te maken, of een bestaande omkasting te isoleren, heeft u de volgende isolatiematerialen nodig:
-
Plaatmateriaal voor de behuizing
Multiplex o.i.d. zo dik en zwaar mogelijk, zelf te verzorgen. Ons alternatief is Merfoplex. -
Isomat TS
Geluidsisolerende massaplaat voor het isoleren van de behuizing of multiplex plaat. -
Geluidsabsorptie, afhankelijk van de temperatuur in de behuizing:
Merfocell PU voor temperaturen tot 80 °C, gebruikt in dit voorbeeld.
Flamex GW voor temperaturen tot 150 °C. -
Regufoam
Trillingsisolatie. -
Aluphon dempers
Geluiddempend ventilatie kanaal. -
G60 montagekit
Montagekit.
Stappenplan geluidsisolerende behuizing voor een apparaat maken
Dit stappenplan is gebaseerd op de afbeeldingen onderaan deze pagina, een behuizing of omkasting voor een kleine dental compressor. Vanzelfsprekend kunt u hiervan afwijken voor uw toepassing.
Stap 1: De behuizing maken
Maak de omkasting van een dik en zwaar plaatmateriaal zoals Merfoplex of multiplex. Hoe zwaarder de behuizing of omkasting wordt des te hoger de isolatiewaarde en des te beter het eindresultaat. Zorg voor voldoende ruimte voor zowel het apparaat, de geluidsabsorberende platen en voor de Aluphon dempers als u voor ventilatie moet zorgen.
Stap 2: Geluidsisolatie voor de behuizing
Maakt u gebruik van multiplex o.i.d. dan is het aan te raden om de behuizing te isoleren met Isomat. Voor kleine projecten gebruikt u Isomat TS en voor grotere projecten, waarvoor meer dan 5 m² Isomat nodig is, Isomat KE. Isomat isoleert resonanties in het plaatmateriaal, hierdoor wordt de behuizing een stuk zwaarder en de isolatiewaarde hoger. U monteert Isomat met Contactlijm.
Stap 3: Geluidsabsorberende platen voor de behuizing
Geluidsabsorptie dooft en isoleert het geluid in de behuizing zodat er minder geluid kan ontsnappen via ventilatie openingen, dempers of kieren. Gebruik Merfocell PU voor apparaten tot 80°C, of Flamex GW voor apparaten tot 150°C. Ook hier geldt; hoe dikker de geluidsabsorberende plaat des te beter het eindresultaat. Breng de absorptieplaten naadloos aan.
Stap 4: Contactgeluid isoleren van apparaten
Voorzie de behuizing van een dubbele bodem geplaatst op Regufoam trillingsisolatie en leg deze los van de wanden. Op dit zwevende vloertje (dubbel bodem) komt het apparaat te staan. Dit vermindert het contactgeluid via de wanden van de geluidsisolerende behuizing. Het type en het aantal stukken Regufoam hangt af van het gewicht van het apparaat:
-
Apparaten tot 100 kg: Unidemper Basic. Set van 4 trillingsdempers.
-
Apparaten 100 t/m 200 kg: 6 tot 8 blokjes Regufoam D300 (art. nr. M0718) 100 x 100 x 25 mm.
Let er op dat het apparaat stabiel staat en dat de zwevende bodem de wanden niet kan raken!
Stap 5: Ventilatie in de apparaat behuizing
Voor apparaten die lucht of koeling nodig hebben zijn twee openingen, dempers, nodig, voor lucht aan- en afvoer. Informeer bij de fabrikant van uw apparaat hoeveel lucht/ventilatie nodig is. Voor de ventilatie kunt u gebruik maken van de Aluphon dempers. De dempers kunnen worden gebruikt wanneer het apparaat zelf ventilatoren heeft. Eén demper voor de aanvoer en één voor de afvoer van lucht. Verzorg zelf een ventilator om lucht geforceerd aan- of af te voeren.
Stap 6: Geluidslekken afdichten en voorkomen!
Kit naden en kieren af met de G60 montagekit. Zorg ervoor dat het toegangsluik strak sluit. Gebruik eventueel een tochtband of deurrubber in combinatie met spansluitingen, zelf aan te schaffen.
Geluidsisolerende apparaat behuizing in de praktijk
Met deze oplossing is, afhankelijk van het apparaat, een geluidsisolatie van maar liefst 20 decibel haalbaar. De meeste mensen ervaren dit als minimaal een halvering van het geluid. Eén van onze klanten met een dental compressor heeft het stappenplan met succes toegepast en bracht dit helder in beeld:
Beschrijving van de foto's met geluidsisolerende omkasting
Foto 1
De compressor zonder behuizing, gemeten geluidsniveau 70 dB.
Foto 2
Multiplex platen geïsoleerd met Isomat TS 14 massaplaten. Bovenste plaat voorzien van twee ronde gaten van 100 mm doorsnede voor de Aluphon Dempers.
Foto 3
De geluidsisolerende behuizing in elkaar gezet, voorzien van Isomat en met linksboven nog net de Aluphon Demper te zien. Nog beter is om Aluphon Dempers binnen in de behuizing te monteren.
Foto 4
Het eindresultaat, zonder deurtje, is een geïsoleerde apparaat behuizing met daarin een dental compressor. Gemeten geluidsniveau: 50 dB, een reductie van maar liefst 20 decibel.
Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op.