Hoe isoleer je een muur, wand of plafond? Tips voor het monteren van een geluidsisolerende voorzetwand. Geluidsisolatie en geluidsdemping van burengeluid.

Geluidsisolatie voor een muur, wand of plafond

Wat is de beste geluidsisolatie voor een muur of scheidingswand?
De beste manier om een muur, of scheidingswand, te isoleren, bijvoorbeeld tegen burengeluid, maar ook voor het isoleren van een geluidsstudio, is met een geluidsisolerende en zwevende voorzetwand. Hierbij is het van belang dat de voorzetwand absoluut géén starre verbinding maakt met het gebouw. Deze vorm van geluidsisolatie wordt ook wel een zwevende of ontkoppelde voorzetwand genoemd. 

Gebruik voor het maken van een zwevende voorzetwand geen profielen of balkjes, deze zult u namelijk op één of andere manier aan het gebouw vast moeten schroeven. Door het vastschroeven zal er geen sprake meer zijn van een zwevende voorzetwand, want iedere schroef is een contactbrug waardoor trillingen en geluid kunnen worden doorgeven. Door gebruik te maken van Merfoflex Tussenregels, of veerregels, kan dit worden voorkomen. Merfoflex Tussenregels zijn een vervanging voor balkjes of profielen en bestaan uit twee MDF latten met daartussen trillingsisolatie verlijmd.



Wat heb ik nodig voor een geluidsisolerende voorzetwand?
Op de Merfoflex pagina vindt u een voorzetwand calculator waarmee u voorzetwanden en plafonds kunt calculeren. Kies wat u wilt isoleren, een wand of plafond, kies een vorm en voer de afmetingen in centimeters in. Onder de calculator ziet u precies wat u nodig heeft aan materialen, dit vult u in bij de producten boven de productomschrijving. De Merfoflex calculator berekent ook hoeveel gipsplaten en schroeven u nodig heeft. 
Het Merfoflex systeem bestaat uit drie producten:

  • Merfoflex Tussenregels
    Akoestische veerregels van 60 of 120 mm dik. Om een muur in een woning te isoleren adviseren wij de 60 mm regel, art nr. K0165. Een dergelijk voorzetwand zal ongeveer 90 mm dik worden met een dubbele laag gipsvezelplaat.
  • Akoestiwol Spouwvulling
    Is een polyesterwol en functioneert als spouwvulling in de voorzetwand. Akoestiwol verminderd de kans op het klankkast effect en dempt zo geluid in de wand. Polyesterwol is een prima alternatief voor minerale wol. 
  • Agglomer Strips
    Dit zijn trillingsisolerende schuim strips die ervoor zorgen dat de voorzetwand het gebouw niet raakt, zowel de tussenregels als de dubbele laag gipsvezelplaat sluiten hierop aan. 


Het monteren van een geluidsisolerende voorzetwand
Het monteren van de geluidsisolerende Merfoflex voorzetwand tegen een muur of wand is vrij eenvoudig. In de handleiding leest u precies hoe dit werkt, hier volgt een korte samenvatting:

Stap 1: Voorbereiding van de muur
Zorg dat de muur, vloer en plafond schoon en stofvrij zijn. De hele muur moet worden voorzien van een voorzetwand, dus verwijder zaken zoals een stopcontact of radiator. U kunt later een opbouw contactdoos monteren op de voorzetwand.

Stap 2: Agglomer Strips aanbrengen
Plak de Agglomer Strips ongeveer 25 mm van de muur op de vloer, tegen de wanden en het plafond. De exacte afstand hangt af van de dikte van het plaatmateriaal en de gekozen Merfoflex Tussenregels, 60 of 120 mm (zie stap 5). De strips moeten ervoor zorgen dat plaatmateriaal, zoals gipsplaat en/of OSB plaat, de wanden, vloer en plafond niet raken. M.a.w. de plaatmateriaal moet strak aansluiten op- en tegen de Agglomer Strips. Zie afbeeldingen in de handleiding. 

Stap 3: Merfoflex Tussenregels monteren
Merfoflex regels worden verticaal tegen de muur gemonteerd. Agglomer Strips zorgen ervoor dat de regels het gebouw niet kunnen raken. De volgende rij met regels wordt h.o.h. 570 mm naast de eerste rij regels gemonteerd. Als de eerste gipsplaat wordt gemonteerd moet precies de helft van de tweede rij regels zichtbaar blijven, hier wordt de volgende gipsplaat tegenaan geschroefd. De volgende rijen met tussenregels worden h.o.h. 600 mm uit elkaar gemonteerd, de breedte van een standaard gipsvezelplaat. 

Merfoflex tussenregels tegen de muur gemonteerd


Tussenregels en Agglomer Strips tegen een muur gemonteerd

 

Stap 4: Akoestiwol Spouwvulling aanbrengen
Wanneer alle Merfoflex Tussenregels zijn gemonteerd wordt de ruimte tussen de regels opgevuld met Akoestiwol. Dit polyesterwol materiaal functioneert als spouwvulling en voorkomt klankkast effect door geluid te dempen in de voorzetwand. 

Stap 5: Gipsvezelplaat monteren (zelf te verzorgen)
Het advies is om de wand af te sluiten met twee, maximaal drie, lagen gipsvezelplaat van een zware kwaliteit, kruislings over elkaar, zodat de naden worden overlapt. Zorg ervoor dat de laatste laag gipsvezelplaat voor ongeveer de helft van de dikte op de Agglomer Strips staat en vul naad op met een soepel blijvende kit. Zie afbeelding in de handleiding.

Wilt u later nog iets tegen de wand monteren breng dan als eerste laag een OSB plaat van 18 mm aan met daarover een gipsvezelplaat. Monteer een extra tussenregel(s) daar waar het object wordt gemonteerd. U kunt maximaal 25 kg/m² aan extra gewicht aan/tegen een Merfoflex voorzetwand monteren. 


Dubbele gipsvezelplaat gemonteerd, de Strips nog nét zichtbaar


Het afwerken van de geluidsisolerende voorwand

Nu de geluidsisolerende voorzetwand tegen de muur is gemonteerd kunt u de wand afwerken. Als de lagen gipsvezelplaat goed zijn aangebracht blijft er rondom de wand een heel klein naadje over om af- en vol te kitten. 

Om dit naadje zo klein mogelijk te houden kunt u de tweede laag gipsplaat ook tijdelijk op laminaat wigjes zetten en vastschroeven tegen de eerste laag plaatmateriaal die op Agglomer Strips staat. Let op dat geen van de lagen plaatmateriaal het gebouw kunnen raken!

Geluidsdemping van een muur met een voorzetwand
De mate van geluidsdemping, of geluidsisolatie, van iedere voorzetwand wordt bepaald door de mate van geluidsoverlast en door flankerend geluid. Flankerend geluid is het effect van trillingen en geluid dat niet door de scheidingsmuur hoorbaar wordt maar wat erom heen gaat, dus via het plafond, vloer of andere wanden die allemaal in contact staan met het gebouw. 

Vooral in oudere woningen, met houten verdiepingsvloeren, en in flats komt dit effect vaak voor. Als er sprake is van veel flankerend geluid houdt u er dan rekening mee dat er meer zal moeten worden geïsoleerd dan alleen een muur. Met het Merfoflex systeem kunt u ook een plafond isoleren, in de Merfoflex montagehandleiding leest u hoe. 

Vragen?
Heeft u nog vragen over de geluidsisolatie van een plafond met Merfoflex? In de Merfoflex handleiding leest u wat het verschil is met het isoleren van een wand en hoe dit werkt. U kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen voor al uw vragen.